top of page

Τι είναι ο επιδερμικός φραγμός και πώς τον προστατεύουμε;


O επιδερμικός φραγμός εξασφαλίζει την υγεία του δέρματος και διατηρεί το PH του σταθερό

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσουμε με μια απλή λέξη τον επιδερμικό φραγμό αυτή θα ήταν η λέξη ασπίδα καθώς αποτελεί την εξωτερική στιβάδα του δέρματος ή αλλιώς κερατίνη. Πιο συγκεκριμένα, είναι ένα υδατοστεγές τείχος που κρατά τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος ομαλά μαζί, και συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία από στρεσογόνους παράγοντες όπως η ρύπανση, η υπεριώδης ακτινοβολία και οι ελεύθερες ρίζες, ενώ παράλληλα “κλειδώνει” την υγρασία στο δέρμα μας. Μπορούμε να πούμε, λοιπόν, πως ο επιδερμικός φραγμός εξασφαλίζει την υγεία του δέρματος και διατηρεί το PH του σταθερό. Για όλους αυτούς τους λόγους οφείλουμε να γνωρίζουμε τι τον εξασθενεί, αλλά και πώς να συμβάλλουμε στην αποτελεσματική προστασία και ενίσχυση του για να διατηρούμε το δέρμα μας υγιές και λαμπερό.


Παράγοντες που εξασθενούν τον επιδερμικό φραγμό

 

Δυστυχώς ο επιδερμικός φραγμός μας είναι αρκετά ευαίσθητος και μπορεί εύκολα να καταστραφεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, η μόλυνση του αέρα, οι ακραίες καιρικές αλλαγές, αλλά και από μια σειρά από κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή, το αλκοόλ και η έλλειψη ύπνου. Ακόμη, η υπερβολική απολέπιση και η λανθασμένη χρήση δερματικών προϊόντων που προκαλούν ερεθισμούς μπορεί να βλάψουν σημαντικά το φραγμό μας. Τέλος, ιδιαίτερα επιβαρυντικοί παράγοντες φαίνεται να είναι το στρες αλλά και η ηλικία μας, καθώς με το πέρασμα του χρόνου ο αριθμός των κεραμιδίων της επιδερμίδας μας μειώνεται καθοριστικά με επιπτώσεις στην ενυδάτωση του δέρματος.


Πώς καταλαβαίνω ότι έχει εξασθενήσει ο φραγμός του δέρματος μου;

 

Το κύριο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως όταν ο επιδερμικός φραγμός είναι υγιής, το δέρμα μας είναι απαλό, εύπλαστο και σφριγηλό. Όταν όμως ο προστατευτικός φραγμός έχει εξασθενήσει, χάνει την ικανότητα του να συγκρατεί τις ζωτικές ουσίες (κεραμίδια, χοληστερόλη και λιπαρά οξέα) οι οποίες διατηρούν ανέπαφα τα κύτταρα του δέρματος. Αυτό οδηγεί σε μεγάλη απώλεια νερού με αποτέλεσμα το δέρμα μας να γίνεται πιο ευάλωτο σε όλους τους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες. Η εξασθένηση, λοιπόν, του φραγμού μπορεί να πάρει μια από τις παρακάτω μορφές και πολλές φορές συνδυαστικά.

Ένα από τα πιο προφανή σημάδια εξασθένησης είναι το θαμπό, τραχύ και ξηρό δέρμα που έχει χάσει την ελαστικότητα και τη λάμψη του λόγω της ελλιπούς ενυδάτωσης, που προκύπτει ως απότελεσμα της καταστροφής του φραγμού. Παράλληλα, το δέρμα ενδέχεται να φαίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητο, φλεγμονώδες και ερεθισμένο. Τέλος, κάποια σημαντικά σημάδια που μαρτυρούν ότι μάλλον ο φραγμός μας ταλαιπωρείται, είναι ο κνησμός και η ακμή.

Πώς ενισχύουμε το φραγμό μας

 

Όταν πρόκειται για τη φροντίδα του φραγμού του δέρματoς η πρόληψη είναι καλύτερη από οποιαδήποτε θεραπεία. Ας δούμε λοιπόν κάποια χρήσιμα tips για την προστασία του: Ξεκινώντας από τον καθαρισμό, το πρώτο μας μέλημα είναι να πλένουμε το πρόσωπο μας με χλιαρό νερό καθώς το πολύ ζεστό ή αντίστοιχα πολύ κρύο νερό προκαλεί ερεθισμούς. Επιπλέον είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε καθαριστικά τα οποία είναι φιλικά προς την επιδερμίδα μας και δεν την απογυμνώνουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων καθαριστικών είναι καθαριστικά προσώπου με χαμηλό PH, δηλαδή με PH κοντά σε αυτό του δέρματος μας, όπως το Cosrx LOW PH GOOD MORNING GEL CLEANSER.


Τέλος σε ό,τι αφόρα στον καθαρισμό, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως πρέπει να αποφεύγουμε τον υπερβολικό καθαρισμό. Το πρωί δεν είναι απαραίτητο να πλένουμε το πρόσωπο μας, καθώς τα όμορφα συστατικά που απλώσαμε κατά τη βραδινή μας ρουτίνα -από τη στιγμή που δεν έχουμε ιδρώσει- βρίσκονται ακόμη εκεί, και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει λόγος για καθαρισμό με σαπούνι. Στην πραγματικότητα, όταν αφαιρούμε από το δέρμα μας την φυσική του λιπαρότητα με τα διάφορα καθαριστικά που χρησιμοποιούμε, πετυχαίνουμε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε, καθώς το δέρμα μας προσπαθεί να αντισταθμίσει όλο αυτό που του συμβαίνει και παράγει ακόμη περισσότερη λιπαρότητα. Εμείς με τη σειρά μας απαντάμε στην έκρηξη λιπαρότητας με περισσότερο καθαρισμό, προκαλώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο που τις περισσότερες φορές οδηγεί σε ερεθισμό του δέρματος και στην πλήρη εξασθένηση του φραγμού μας.


Ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να προσέξουμε και ίσως είναι και ο πιο συχνός παράγοντας εξασθένησης του επιδερμικού φραγμού είναι η άμετρη χρήση οξέων και ρετινόλης. Η εφαρμογή προϊόντων με αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε δυνατά συστατικά και η χρήση πολλαπλών θεραπειών ταυτόχρονα, ενδέχεται να ερεθίσουν το δέρμα μας και να αποσυντονίσουν το φραγμό μας. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αναζητούμε τη συγκέντρωση που λειτουργεί για εμάς και να εφαρμόζουμε προϊόντα με ισχυρά συστατικά σε διαφορετικές ώρες της ημέρας ή ακόμη και σε διαφορετικές ημέρες. Για παράδειγμα τις ημέρες που κάνουμε απολέπιση, δε βάζουμε ρετινόλη.


Τέλος, ένα χρήσιμο tip και παράλληλα κάτι που είναι αναγκαίο να τηρούμε ευλαβικά είναι η καθημερινή χρήση αντηλιακού και η ανανέωση του κάθε δύο με δυόμιση ώρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η έκθεση στον ήλιο είναι μια από τις κύριες αιτίες ενός κατεστραμμένου δερματικού φραγμού. Το ιδανικό αντηλιακό για μένα είναι αυτό το οποίο μου αρέσει να χρησιμοποιώ λόγω της συστασής του η οποία κάνει τη συχνή του ανανέωση παιχνίδι. Ένα από αυτά είναι το Benton Air fit UV Defense Sun Cream SPF 50+ το οποίο είναι λεπτόρρευστο, δεν αφήνει ασπρίλες και είναι ιδανικό για όλους τους τύπους δέρματος.


Τελικές Σκέψεις

 

Εάν, λοιπόν, στο εξής το δέρμα σας φαίνεται αφυδατωμένο, θαμπό ή φλεγμονώδες, ίσως να έχετε να κάνετε με έναν εξασθενημένο επιδερμικό φραγμό που χρειάζεται την προσοχή την αγάπη και την έξτρα φροντίδα σας για να ενισχυθεί και να ανακάμψει. Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα τα οποία είναι σύμφωνα με τις ανάγκες του δέρματος σας, μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες θα έχετε ξανά ένα λαμπερό, ενυδατωμένο και σφριγηλό δέρμα. Εμπιστευτείτε τα tips μας, ζητήστε μας παραπάνω πληροφορίες για τα προϊόντα μας και πείτε αντίο στα προβλήματα του φραγμού.

75 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

MyRoutine Blog

Συμβουλές ομορφιάς και αυτοφροντίδας γιατί "με προσέχω σημαίνει με αγαπώ"

MyRoutine Blog

Συμβουλές ομορφιάς

"γιατί με προσέχω σημαίνει με αγαπώ"

bottom of page